Mit tanított a vezetésről 2020, és mire kell figyelni vezetőként 2021-ben?

A 2020-as esztendő valóságos stressz és változáskezelés tréninggel ért fel minden vállalati döntéshozó életében. Kiemelten fontos tehát, hogy hasznosítani tudjuk az elmúlt év tapasztalatait, majd ezek birtokában repülőrajtot vegyünk 2021-ben. A cikk ennek kapcsán nyújt hathatós segítséget.

Illusztráció

Egy-egy nehezebb periódus kedvező lehetőséget kínál az önvizsgálatra

2020-ban iparágtól függetlenül bőven kijutott vállalati kihívásokból. A megoldásokon dolgozva pedig korábban nem ismert erősségeket is a felszínre jutottak. Minden rosszban van valami jó, a meredeken változó gazdasági helyzetnek is lehet előnyös oldala.

Érdemes például önvizsgálatot tartani. Az erősségek, a fejlesztésre szoruló gyengepontok, a lehetőségek, valamint a potenciális veszélyek feltérképezése egyéni és szervezeti szinten egyaránt hasznos lehet a jövőre nézve.

Különösen akkor, ha sikerül azonosítani a korábban fixnek vélt célok és prioritások eltolódását. Ha tudjuk kik vagyunk és merre tartunk, nagyobb lendülettel állhatunk bele a 2021-es üzleti évbe.

2020-ban egyszerűen muszáj volt gyakorlottá válni a változáskezelésben

A korábban megélt döntési helyzetek modellezésével és értékelésével fejlődésre serkenthetjük magunkat, többek között a változáskezelés gyakorlatában is. Célszerű tehát visszatekinteni egy-egy 2020-ban meghozott nagyobb horderejű döntésre, feltéve magunknak a következő kérdéseket:

  • Milyen változással, lehetőségekkel és veszélyekkel járt együtt a szóban forgó döntési helyzet?
  • Mennyire tudtunk gyorsan reagálni a változásra?
  • Milyen külső és belső tényezők befolyásolták a döntéshozatalunkat?
  • A mai tudásunk birtokában mit csinálnánk másként a kérdéses szituációban?
  • Illetve hogyan tudtuk változásra sarkallni a csapatunkat? Miként vette az akadályokat a szervezet, továbbá a meghozott döntéseink alapján mennyire gyorsan ment keresztül szervezeti szinten a változtatás?

Szánjunk időről időre energiát a fontosabb döntési helyzetek analizálására. A levont tanulságokkal felvértezve ugyanis kevésbé lesz majd komfortzónán kívüli egy-egy nehezebb döntési szituáció.

Így jó eséllyel a 2021-ben felmerülő változásokat rugalmasan tudjuk kezelni azokra a tényezőkre fókuszálva, amelyekre hatásunk van.

A hatékony vezetés bizalom hiányában 2021-ben sem működhet

A magasszinten teljesítő vezetők és a kifogástalanul működő szervezetek közös jellemzője az erőteljes bizalom. Ha győztesen szeretnénk kikerülni a 2021-es év ingatag körülményeiből, akkor vezetőként egyaránt bíznunk kell önmagunkban és a csapatunkban.

A bizalom megingathatatlan szintje még egy bizonytalan piaci környezetben is olyan szilárd alapot teremthet, amire bátran építhetünk csapatot, folyamatokat, egy komplex szervezetet.

Attól pedig ne féljünk, hogy majd visszaélnek a bizalommal. Ha lesz is néhány kivétel, a munkatársak többsége nagyra értékeli majd a tőlünk kapott bizalmi kreditet. Egy stabil önértékeléssel rendelkező munkatárs magas teljesítménnyel igyekszik majd rászolgálni a bizalomra.

Nem beszélve arról, hogy a szervezeten belüli magas bizalmi szint a dolgozói motivációra és a morálra egyaránt kedvező hatást gyakorol.

Kommunikáció és folyamatos visszajelzések – a kirakós utolsó darabjai

Az információ áramlásának elősegítése és a gördülékeny kommunikáció nélkülözhetetlen összetevője lesz a sikeres üzleti működésnek 2021-ben is. Különösen akkor, ha a markánsan átalakult irodai környezetből indulunk ki. Kétségtelen, hogy extra erőfeszítéseket kell tenni a kommunikáció elősegítése végett.

A gördülékeny kommunikáció már csak a sok változás és a stressz miatt is elengedhetetlen. Folyamatos jelleggel figyelni kell, hogy a kommunikáció mely formái működnek, illetve vannak-e leszakadó kollégák. A kommunikáció legyen gyakori, vegyük figyelembe a másik fél nézőpontját is, nem beszélve az információáramlás gyors és pontos megvalósulásáról.

Célszerű rendszeres, rövid megbeszélésekkel, meetinggel kezdeni a munkanapokat, ahol mindenki beszámolhat a folyamatban lévő feladatok és projektek alakulásáról. Vezetőként ezen felül erősen javasolt gyakorivá tenni a négyszemközti megbeszéléseket minden csapattaggal.

Ezek a beszélgetések egyúttal a visszajelzések adására és fogadására is ideális alkalmat kínálnak. Már csak a személyes fejlődést célként kitűzve is kulcsfontosságú, hogy miként viszonyulunk a visszajelzésekhez, különösen a kritikához.

Összegzés

Vonjuk le a 2020-as év tanulságait és használjuk őket a teljesítményünk javításához. Ha így teszünk, annak köszönhetően extra tapasztalatokkal felvértezve vághatunk bele a 2021-es üzleti évbe.

Tapasztalt szakmai segítségre és személyre szabott fejlesztési tervre van szükség tervei megvalósításához? Beszéljünk róla az alábbi elérhetőségek bármelyikén.

BESZÉLJÜNK RÓLA

Ajánlatot kér?

Kérdése van?

Ne habozzon, várom megkeresését az űrlapon, közvetlen emailen vagy telefonon keresztül.

info@nemeszsuzsanna.hu
+36 (30) 529-9578