5 tipp + 1 praktikus kérdés a teljesítményértékelő beszélgetések hatékony menedzseléséhez

Milyen kérdések mentén koordinálható sikeresen egy teljesítményértékelő beszélgetés, melyik milyen célt szolgál, és milyen sorrendben kövessék egymást?

Teljesítményértékelő beszélgetések keretei között kell visszacsatolást adnod a beosztottaknak, de bizonytalan vagy a forgatókönyvet illetően? Akkor ez a bejegyzés rögvest segíteni fog a gondolataid strukturálásában.

5 + 1 roppant hatásos kérdést gyűjtöttem ugyanis össze, amelyekkel nemcsak Te irányíthatod a négyszemközti beszélgetés menetét, hanem a teljesítményértékelés sikerrátáját is feltornázhatod.

„Hogy vagy mostanság? Mi a helyzet, hogy mennek a dolgaid?”

A rátok váró teljesítményértékelő beszélgetés komolyságától függetlenül is szükség lehet néhány percnyi hangolódásra. Olyan ez, mint sportolás előtt a bemelegítés. Vezetőként egyúttal a munkatárs általános hogylétének és motivációjának az előzetes felmérése plusz segítség a felkészüléshez.

A válasz függvényében már tudni fogod, mire számíthatsz. Hogy éppenséggel egy remekül teljesítő és elégedett csapattagot kell-e elismerned a teljesítménye miatt, vagy pedig tűzoltásra, keményebb hangvételű visszajelzésre és egy lankadó félben lévő elkötelezettség visszatornázására kell-e berendezkedned.

„Mi történt az utolsó négyszemközti beszélgetésünk óta?”

Ideális esetben mindketten fel tudjátok idézni a legutóbbi ugyanilyen meeting forgatókönyvét. Még jobb, ha az akkor közösen kitűzött célok és mérföldkövek eléréséhez akciótervet is sikerült készíteni.

Ennek szellemében célszerű egyfajta update jelleggel visszacsatolást kérned. Különös tekintettel a teljesítményt hűen tükröző KPI mutatókra, számokra és statisztikákra. Azok ugyanis a legritkább esetben hazudnak.

Fontos persze, hogy a teljesítményértékelés ne csapjon át szigorú számonkérésbe. A hosszú távon is gyümölcsöző együttműködéshez ugyanis kölcsönös bizalmon alapuló nyitott hozzáállás szükséges.

„Hogy állsz kapacitás terén? A kiégés szélén állsz, netán vállalnál többet is?”

A produktív munkahelyi környezet elengedhetetlen ismérve a csapattagok terhelésének optimális szinten tartása. Sem az unalom, sem pedig a végeláthatatlan mázsás terhek nem gyakorolnak ugyanis pozitív hatást a hosszú távú termelékenységére.

Mivel munkatársanként változhat a munkabírás képessége, ezért a teljesítményértékelő beszélgetések keretei között célszerű felmérned ennek a szintjén mindenkinél. Persze a szubjektív visszajelzések mellett ideális esetben KPI mutatókon keresztül is átláthatod a csapatra nehezedő munkamennyiség aktuális szintjét.

„Hogy segíthetek neked a felsoroltak megvalósításában?”

Egy egészséges szervezeti kultúrában vezető és beosztott vállvetve dolgozik azon célok megvalósításán, amelyek egyébiránt mindkettejük érdekeit szolgálják. Ez a kérdés egyfajta ellenőrző funkciót tölt be azt vizsgálva, hogy a veled szemben helyet foglaló munkatársad zavartalan munkavégzését ne hátráltassa semmi.

„Megvan minden, ami a munkád elvégzéséhez szükséges?” – gyakorlatilag így is interpretálható maga a kérdés. Vezetői szempontból tényleg kihagyhatatlannak számít, mégpedig a következők miatt.

Hogyha a dolgozó saját maga mondja ki az „igen” választ, azzal önmagát is elkötelezi a vállalt feladatok maradéktalan teljesítésére. Merthogy a köztetek lévő megállapodást elmulasztva és figyelmen kívül hagyva saját magának mondana ellent.

Ezt pedig már csak önérzetből sem szokás elkövetni, úgyhogy jó eséllyel mindent megtesz majd a kifogástalan eredmények eléréséhez.

„Mik a távlati terveid szakmai fejlődés, illetve karrier terén?”

A munkavállalói elégedettség egyik esszenciális összetevője a szakmai fejlődés lehetősége. Erre érdemes tehát ráerősítened a teljesítményértékelő beszélgetésen is, mintegy felmérve a munkatársak ambícióit.

Nekik is sokat jelent majd, hogy egyáltalán ilyen jellegű kérdéseket is kapnak. Ezzel hatásosan javítható a dolgozói elkötelezettség, illetve a csapaton belüli morál.

„Mikor beszélünk legközelebb, és mi lesz a cél addig?”

Ezzel a kérdés tökéletes keretezést adhat a teljesítményértékelő beszélgetésnek. A múltbéli eredmények, majd a jelen helyzet kiértékelését követően megállapodtok abban, hogy mikor ültök le ismét hasonló társalgásra.

Fontos, hogy közösen tűzzétek ki a határidőt, a köztes időben elérendő mérföldkövekkel együtt. Ezáltal irányt szabhattok a következő heteknek, és mindenki tökéletesen tisztában lesz a rá váró feladatokkal és megvalósítandó célokkal.

BESZÉLJÜNK RÓLA

Ajánlatot kér?

Kérdése van?

Ne habozzon, várom megkeresését az űrlapon, közvetlen emailen vagy telefonon keresztül.

info@nemeszsuzsanna.hu
+36 (30) 529-9578