A delegálás ereje – avagy hogy ne ess a mikromenedzselés ? csapdájába?

Miért roppant káros és hogyan kerülhető el a mikromenedzselés gyakorlata, és miként tudod delegálni a leginkább delegálandó feladatokat?

Vezetőként a leglényegesebb teendő biztosítani a munkatársaknak minden feltételt ahhoz, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújthassák. Ennek jegyében célszerű kerülni a mikromenedzselés tipikus hibáját.

Ehhez kínál hatékony megoldást a delegálás gyakorlatának elsajátítása. A cikk ehhez nyújt effektív segítséget.

Mit jelent a mikromenedzselés, illetve miért kártékony vezetői viselkedés?

Mikromenedzselésről beszélünk, amikor valaki vezetőként vagy menedzseri pozíciót betöltve túlságosan szoros figyelemmel kíséri és ellenőrzi a beosztottak munkájának minden részletét. A legkevésbé fontos teendőknél is.

Célszerű csírájában elfojtani, ugyanis a mikromenedzselés előbb vagy utóbb

  • idő és kapacitásveszteséghez vezet;
  • jelentősen korlátozza a dolgozókban rejlő potenciált és kreativitást;
  • károsítja a morált;
  • hosszabb távon pedig értékes munkavállalók elvesztéséhez vezet.

A mikromenedzselés egyértelműen a kerülendő vezetői szokások egyike. Adja magát a kérdés, hogy miként lehet azonosítani a jelenlétét?

A következő jelek arra utalnak, hogy a mikromenedzselés csapdájába estél

A mikromenedzselés tévútját járó vezető a legritkább esetben sem elégedett a beosztottak teljesítményével. Sőt, inkább csalódottnak érzi magát az eredményeket látva. Meg van róla győződve, hogy magasabb szinten teljesítette volna a feladatot.

Klasszikus jelnek számít a részletekben való elmerülés, a „majd én megoldom egyedül” attitűddel együtt. Aki a mikromenedzsment csapdájában él, neki minden apró feladatról riportok kellenek, és legszívesebben másolatot kérne valamennyi e-email váltásról.

Kár is tovább ragozni, a mikromenedzselést mielőbb célszerű kigyomlálni a vezetői gyakorlatodból. Valóságos hegyként tornyosul a fejlődés elé, miközben elevenen falja fel a szervezeten belüli vállalkozókedvet.

Az azonosítását követően térjünk inkább rá a megoldásra, vagyis a mikromenedzsment elkerülésére.

A mikromenedzselés kiemelkedően hatásos ellenszere, a delegálás

Jó hír, hogy a mikromenedzsment sikeres kiiktatása messze nem rakétatudomány szintű összetett gyakorlat. Mindössze annyi a dolgod, hogy delegálod az idő- és kapacitásrabló feladatokat.

A megvalósításért cserébe járó ellenérték pedig minden kockázatért kárpótol. Meglepően sok kapacitásod szabadul fel, szignifikánsan javul a csapaton belüli hatékonyság szintje, miközben a pozitív attitűd még a morálra is átragad.

Hogy miként azonosíthatod a kiszervezésre megérett teendőket? A delegálandó feladatok közös sajátosságai, hogy

  • viszonylag aprók és jelentéktelenek;
  • jellemző rájuk a monotonitás;
  • a csekély hozzáadott értékük ellenére időigényesek;
  • ellenben másoknak könnyedén taníthatók;
  • ráadásul jó eséllyel akad olyan személy, aki nálad magasabb szinten képes az elvégzésükre.

Nézd végig a hetirendedben sorakozó feladatokat, hogy a fenti szűrővel kirostáld közülük a delegálásra várókat. Most pedig térjünk rá a kiszervezés „hogyan” kérdésére.

A vezetői feladatok sikeres delegálásának gyakorlati lépései

Elsőként válaszd ki feladatonként az arra leginkább rátermett munkatársat. Fontos, hogy a munka részleteit mutasd meg részletekbe menően.  Majd azt is mondd el az illetőnek, miért kéred őt a feladat elvégzésére.

Amennyiben ez szükséges, biztosítsd a munka ellátásához szükséges erőforrásokat és tudnivalókat. Miután átruháztad a felelősség és a munkát, ellenőrizd a folyamat előrehaladását és adj visszajelzést.

Bírálat helyett törekedj a fejlődésre irányuló feedback átadására. Illetve ne felejtsd el megköszönni a befektetett plusz energiát és erőfeszítést. Hidd el, utóbbi egy jókora adag bizalommal megtámogatva majdhogynem szárnyakkal képes felruházni a munkatársakat.

BESZÉLJÜNK RÓLA

Ajánlatot kér?

Kérdése van?

Ne habozzon, várom megkeresését az űrlapon, közvetlen emailen vagy telefonon keresztül.

info@nemeszsuzsanna.hu
+36 (30) 529-9578