Eredményes csapatmenedzselés távolról is ?‍? – hatékony vezetés a pandémia alatt

A pandémia következtében a csapatod minden tagja home officeban teszi a dolgát, jelentősen megnehezítve így a feladatot vezetőként? Ez a cikk segíteni fog eredményesen menedzselni a rendkívüli szituációt.

Az empatikus vezetői attitűd elképesztően fontos a jelen helyzetben

A pandémia ideje alatt minden általad meghozott vezetői döntés meghozatalakor erősen javasolt számolnod azzal a tényezővel, hogy a csapatod tagjai fokozott stresszhatásnak vannak kitéve.

Egyénenként eltérő módon, de a teljesítményüket és az általános hangulatukat minden bizonnyal negatívan befolyásolja

  • a társas kapcsolatok hiánya;
  • a home office ideje alatt kiküszöbölhetetlen figyelemelterelő tényezők megléte;
  • a családtagok és barátok egészségi állapota miatti aggodalom;
  • a munkaerőpiacot és üzleti életet meghatározó bizonytalanság;
  • mégpedig az új kihívások és elsajátítandó munkamódszerek okozta extra nehézségekkel együtt.

Hogy fenntarthasd a dolgozói motivációt és kiiktathasd a bizonytalansággal szemben érzett félelem élét, most mindenképp érdemes türelmet és megértést gyakorolnod.

Vezetői pozíciót betöltve elsőként neked kell rendben lenned

Gondolj csak a repülőgépeken felszállás előtt elhangzó mondatra: „először saját magadra tedd fel az oxigénmaszkot, hogy képes legyél másokon is segíteni”. Az analógia tökéletesen illeszkedik a pandémia alatti csapatmenedzselés módszertanára.

Vezetőként úgy mutathatsz követendő példát, ha kiegyensúlyozott, stabil és céltudatos attitűdöt sugárzol. Ennek szellemében folyamatos jelleggel kell dolgoznod a személyes motivációd és magabiztosságod fenntartásán.

Sokat segíthet például a rendszeres mozgás, vagy a napi szintű meditáció szokása. A vezetőddel, egy-egy üzleti ismerőssel, illetve mesterelme csoporttal folytatott szakmai beszélgetés pozitív erejéről nem is beszélve.

A kényszer home office alatt a folyamatos jelenléted és elérhetőséged szerepe is felértékelődik

A fizikai távolság és a személyes kontaktus hiányának áthidalása végett gyakoribb kommunikációra van szükség. Még akkor is, hogyha a munkatársak időnként ezt vonakodva fogadják.

Célszerű például a munkanapokat közös meetinggel indítani. Egy néhány perces körkérdéssel olyan témákat átbeszélve, minthogy 

  • ki hogy érzi magát aktuálisan?
  • mi a helyzet az egyes projektek alakulásával?
  • kinek milyen eredményt, mérföldkövet sikerült elérni előző nap?
  • ki melyik feladaton fog dolgozni az adott munkanapon?
  • továbbá a fontosabb aktualitások átbeszéléséhez is elég lehet az instant megbeszélés.

Mindemellett mondd el rendszeresen a csapatnak, hogy nyugodtan fordulhatnak hozzád a kérdéseikkel és kéréseikkel. Bevezethetsz például úgynevezett „opening hours” időblokkokat, amikor bárkivel szívesen beszélsz az őt érintő témakörökről és kihívásokról.

A munkatársakkal folytatott négyszemközti beszélgetések jelentőségéről

A rendszeres csapatmeetingek szokásán túl érdemes sűrítened a négyszemközti beszélgetése gyakoriságát. A személyes találkozás hiányában természetesen webkamerán keresztül.

Hogy miért? Egy csoportos megbeszélés kereteibe nem feltétlenül férnek bele egyéni szinten felmerülő problémák, kihívások és kérdések. Egyúttal az introvertált kollégák számára nem is komfortos több ember előtt beszélni.

Havonta egy-egy harminc perces beszélgetés viszont segíthet felszínre hozni az eredményes munkavégzést, a dolgozói motivációt és a fejlődést gátló tényezőket. Kétségtelenül időigényes feladatról van szó, ugyanakkor a befektetett energia ellenértéke alacsonyabb fluktuáció és javuló teljesítmény lehet. 

A helyzetfüggő vezetés a pandémia alatt még inkább kifizetődő

Helyzetfüggő vezetésről beszélünk, amikor általános vezetői magatartás helyett a munkatársak tudásához, helyzetéhez és tapasztalatához mérten támogatsz, tanítasz, menedzselsz és adsz visszajelzést.

A módszer egyébként is hatásos, a kényszer home office ideje alatt pedig még több hozzáadott értékkel bír. Különösen akkor, ha a csapat összetétele széles skálán mozog a szakmai tapasztalat, motiváció és aktuális kihívások tekintetében.

Célszerű tehát felmérned, hogy kiknél indokolt a rendszeres támogatással és iránymutatással fűszerezett szorosabb vezetői jelenlét. A tapasztaltabb, felelősségteljesebb és megbízhatóbb pillérekre pedig bátran bízhatsz nagyobb horderejű feladatokat is. Ezáltal plusz szárnyakat adsz az elkötelezettségüknek.

BESZÉLJÜNK RÓLA

Ajánlatot kér?

Kérdése van?

Ne habozzon, várom megkeresését az űrlapon, közvetlen emailen vagy telefonon keresztül.

info@nemeszsuzsanna.hu
+36 (30) 529-9578