Magasszintű önismeret ? — a sikeres vezetői és szervezeti működés alapja

A magas szintű önismeret legalább annyira fontos összetevője a vezetői és szervezeti szintű eredményességnek, mint például a szaktudás és szakmai tapasztalat megléte. A cikk az önismeret fejlesztésének leginkább működő gyakorlataiba és azok hozzáadott értékébe enged betekintést.

Miként vezet eredményességhez a magas szintű önismeret?

Véleményem szerint pontosan ide illik a következő Lao-Ce idézet: „Aki másokat ismer, tanult ember. Aki önmagát ismeri, bölcs.” Az állítás kiegészítéseképpen azt is mondhatnánk, hogy az önmagát jól ismerő vezető és szervezet könnyebben válhat sikeressé.

Különösen a 2020-ban meteorként becsapódó koronavírus válság és a radikálisan változó üzleti környezet miatt lehet indokolt feltenni a „ki vagyok én vezetőként, kik vagyunk mi szervezeti szinten?” kérdéseket.

Vizsgáljuk meg, milyen gyakorlatok és metódusok révén erősíthető az önismeret egyéni és csapat szinten.

Önmagunk megismeréséhez vezető, bizonyítottan működő gyakorlatok

Indíthatjuk a folyamatot első körben egy fél napos elvonulással és csendben léttel, főként a „ki vagyok én?” kérdésre összpontosítva. A telefonos és email értesítések hiányában ugyanis megteremthető a gyakorlat fókuszált végrehajtásához elengedhetetlen csend és nyugalom.

Aztán elérhetők specifikusan a vezetői önismerethez igazított gyakorlatok és tréningek. A legismertebb talán az úgynevezett DISC teszt, de sokan alkalmazzák a Johari-ablak modelljét is. Az elmúlt években pedig az úgynevezett „16 Personalities” vált széles körben ismertté és kedveltté.

A vezetői önismeret az önvizsgálaton és az egyéni gyakorlatokon túl a minket jól ismerők segítségével is fejleszthetők. Vagyis merjünk bátran és nyitottan visszajelzést kérni a munkatársainktól, a beosztottaktól és a velünk együtt dolgozó vezetőktől is.

Az önismeret fejlesztésének hatékony módja szervezeti szinten

A „kik vagyunk mi?” kérdés szervezeti szinten történő boncolgatása másfajta megközelítést igényel. Mivel eleve egy adott létszámú csoport fontosabb értékeiről, erősségeiről és fejlesztendő területeiről van szó, ennek megfelelően az azonosításuk is összehangolt csapatmunkát igényel.

Magyarul be kell vonni minden érintett személyt ahhoz, hogy kellő alapossággal térképezhessük fel a csapat jellemzőit. Fontos, hogy minden munkatárs merjen hangot adni a véleményének, vagyis legyen meg a szervezeten belüli bizalom egészséges szintje.

A folyamat hatékonyan támogatható speciális gyakorlatokkal, adott esetben anonym jelleget biztosító visszajelzés adással. Amíg a megszokott tárgyalótermi körülmények között sokan inkább csendben maradnának, fejlett online kérdőívekkel sokkal nagyobb merítést kaphatunk a beérkező válaszokból.

Az önismereti gyakorlatok segítségével kideríthető tehát, hol is tartunk jelenleg. Ennek köszönhetően biztosabb választ adhatunk a „hová tartunk?” kérdésre.

A betonbiztos önismeret birtokában egyenes út vezethet a fejlődéshez

Jim Collins a Jóból kiváló című könyve szerint a kiemelkedően sikeres szervezetek „először felültetik a buszra a megfelelő személyeket, és csak utána jelölik ki az útvonalat”. Az analógia hibátlanul illeszthető a mi cégünkre is.

Az egyéni és szervezeti fronton rendbe rakott önismeret kiegyenesíthet minden felesleges kérdőjelet, eltakarítva az útból a fejlődést akadályozó nemkívánatos tényezőket. Mondhatni repülőrajtot vehetünk, és rövidebb idő alatt érhetjük el a kitűzött mérföldköveket.

Stabil önismeret tapasztalt segítséggel

Szívesen segítek, ha az önismerettel kapcsolatos kérdések tisztázásához jól jön a sokat tapasztalt, felkészült segítség. A részleteket személyesen is megbeszélhetjük, ehhez az első lépés az alábbi kapcsolati űrlap kitöltése.

BESZÉLJÜNK RÓLA

Ajánlatot kér?

Kérdése van?

Ne habozzon, várom megkeresését az űrlapon, közvetlen emailen vagy telefonon keresztül.

info@nemeszsuzsanna.hu
+36 (30) 529-9578