Mentorálás vezetőként –
avagy miként hozható ki a legtöbb a munkatársakból?

Miként motiválhatók a munkatársak vezetőként, mik a sikeres mentorálás feltételei, illetve hogy érdemes felépíteni a folyamatot?

Csapatba illeszteni, majd a folyamatos szakmai fejlődés irányába terelni a munkatársakat. Kétségkívül nemes és jelentőségteljes feladatról van szó, aminek a minél magasabb szintű végrehajtása elengedhetetlen kérdés vezetőként.

A cikk ehhez kíván mankót és gyakorlatba ültethető segédletet biztosítani, a mentorálás előnyeinek a részletezése mellett.

Így térülhet meg a munkatársak mentorálására fordított energia 

A csapattagok tudatos fejlesztése „win-win” helyzetet teremt. A folyamatból minden érintett profitál, miközben a szervezet látványos fejlődést produkálhat. A mentorált kolléga a javuló teljesítményével többlet értéket termel, feltornázva ezáltal a csapat számait is.

A konstans fejlődés, illetve a vezetés irányából tapasztalt támogatás pozitív hatást gyakorolhat a munkavállalói elégedettségre. A csapattagok motivált és lelkes attitűdje pedig ragadhat át a körülöttük lévőkre is.

Fontos hozzátenni, hogy a megvalósítás nem egyik napról a másikra történik. Elsőként a sikeres mentorálás alapjait kell lefektetni.

Az eredményes mentorálás alapja a vezető és beosztott köztti bizalom

A fejlesztésre irányuló folyamat sikeréhez kulcskérdés lesz a felek közötti egészséges, bizalmon alapuló és kiegyensúlyozott viszony megteremtése. Menedzseri szemszögből így biztosítható a mentorálás alapját jelentő segítő és támogató szándék.

Ugyanakkor a másik oldalról is szükséges a nyitottság és a fejlődésre irányuló hajlam. A munkatárs befogadó és alázatos hozzáállása, valamint a vezető coaching típusú gyakorlata szorzatként hat egymásra a mentorálás eredményét tekintve.

Őszinte kommunikációval, barátságos és figyelmes gesztusokkal menedzseri oldalról kezdeményezhető maga a folyamat. Nézzük meg most a kivitelezés javasolt lépéseit.

Célszerű a közös célok meghatározásával indítani

Az „egy hajóban evezünk” filozófia jegyében első körben közös nevezőre kell hozni az érintett felek céljait és motivációit. Ennek leginkább működőképes módja egy négyszemközti beszélgetés keretei között érdeklődni a munkatársnál a személyes céljairól.

A válaszok függvényében már tisztán látszik, hol lehet a mentorálás ideális területeinek a közös metszete. Vagyis azok a KPI mutatók, komolyabb projektek és magasabb szintű feladatok, amelyek a szervezeti célokkal is szinergiában vannak.

Kiemelten fontos persze, hogy a kitűzött célokkal és mérföldkövekkel minden érintett azonosuljon. Ezáltal lesz fenntartható az erőfeszítés akkor is, amikor szembejönnek majd az első nehézségek és kihívások.

Mentorálásnál személyre szabottan javasolt haladni minden munkatárssal 

Figyelembe véve az eltérő motivációs faktorokat, a szakmai fejlődés változó ütemét, illetve a különböző személyiségjegyeket. Ugyanazt a keretrendszert nem érdemes tehát ráerőltetni minden csapattagra.

Igen, ez plusz munkát és odafigyelést igényel vezetői oldalról. Viszont az extra befektetett energiáért gyorsabb fejlődési ütem jár a másik oldalon. Úgyhogy ennek jegyében a mentorálás későbbi szakaszaiban is célszerű rendszeressé tenni a négyszemközti beszélgetéseket.

Folyamatos nyomon követés, korrigálás a részeredmények elismerése mellett

A mentorálás inkább hasonlít maratonra, mint rövidtávú sprintre. Hosszabb kifutású projektről van szó, aminek a kulcsra a rendszeres nyomon követésben rejlik. Tehát erősen javasolt meghatározott időközönként összeülni, és átbeszélni a folyamat aktualitásait.

Érdemes előre kalkulálni a fejlesztési folyamat hullámhegyeivel és völgyeivel is. Időnként plusz erőket kell mozgósítani az előre haladásért, máskor pedig látványos részeredményeknek is lehet örülni.

Vezetőként mindvégig értékelni kell a munkatársak által beletett munkát. A dicsérettel való szűkmarkúság egyébként is általános vezetői attitűd. Holott a kisebb mérföldkövekért cserébe járó elismerő szavak szárnyakkal ruházhatják fel a dolgozókat.

BESZÉLJÜNK RÓLA

Ajánlatot kér?

Kérdése van?

Ne habozzon, várom megkeresését az űrlapon, közvetlen emailen vagy telefonon keresztül.

info@nemeszsuzsanna.hu
+36 (30) 529-9578