Az eredményes csapatépítés kulcsa – mire vágyik leginkább a munkavállaló?

Sikeres csapatépítés és dolgozói motiváció, kellemetlen buktatók és költséges hibák nélkül. A cikkben mutatjuk a megvalósítás lépéseit.

Mire vágyik manapság a munkavállaló, miként tartható magasan a szervezeten belüli motiváció, illetve hogyan tudunk eredményesen csapatot építeni? Ezekre a kérdésekre keressük  a választ görgetés után.

Egy a munkavállalói elégedetlenséget vizsgáló felmérés konklúziói

A Hays toborzással és kiválasztással foglalkozó vállalata nemrégiben azt vizsgálta egy átfogó felmérés keretei között, hogy az átlagos dolgozó milyen faktorok és tényezők miatt dönt a munkahelyváltás mellett.

A kutatásban résztvevő 5500 munkavállaló válaszát elemezve kiderül, hogy a munkahelyi elégedetlenség oka

  • mindössze 13% -ban volt az alacsony fizetés;
  • miközben a dolgozók 40% -a egyszerűen környezetváltozást keresett;
  • 22% pedig a szakmai fejlődéssel és továbbképzéssel kapcsolatos hiányérzet miatt döntött a váltás mellett.

A publikált eredményeket látva szinte adja magát a kérdés: mire is vágyik elsősorban az átlag munkavállaló, avagy mi az eredményes csapatépítés kulcsa? Máris mutatjuk a leginkább célravezető válaszokat.

A legtöbb dolgozó fontos és jelentőségteljes munkát szeretne végezni

Nem titok, hogy egy átlagos munkavállaló az idejének csaknem egyharmadát a rábízott feladatkörrel tölti. Ennélfogva szoros összefüggés mutatkozik az elvégzett munka jelentősége és a dolgozói elégedettség alakulása között.

Magyarul minél jelentőségteljesebb egy munkakör, annál motiválóbb azt elvégezni. Például egy az átlagosnál kicsit rosszabbul fizető pozíció motiválóbb lehet akkor, ha a munka közvetett eredménye egyébként a környezetvédelemmel kapcsolatos erőfeszítések támogatása.

Magyarul minél jelentőségteljesebb egy munkakör, annál motiválóbb azt elvégezni. Például egy az átlagosnál kicsit rosszabbul fizető pozíció motiválóbb lehet akkor, ha – tudja a munkatársunk, hogy miért fontos az ő munkájának hozzáadott értéke. Pl. ha pontosan állítja be a gépet nem lesz selejt, továbbá a munka közvetett eredménye egyébként a környezetvédelemmel kapcsolatos erőfeszítések támogatása.

Vezetőként rendszeresen kommunikálni kell tehát a dolgozók felé, hogy a munkájuk igenis fontos és értékes.

Pozitív munkahelyi légkör jobban esik a munkavégzés

A sikeres csapatépítés szempontjából elképesztően sokat számít a cégen belüli atmoszféra, aminek a megteremtése vezetői fronton kezdődik. Ha a menedzsment részéről a nyitott, őszinte és egymást segítő hozzáállás jellemző, akkor a pozitív attitűd a szervezet minden szintjén meg fog jelenni.

Szorosan idetartozik egyébként a dolgozók irányába tanúsított rugalmasság is. A munka és magánélet közötti egészséges egyensúly fenntartását támogató döntések és flexibilis szabályok tudatos kiépítésével a munkahelyi „well-being” anélkül segíthető elő, hogy mindez a produktivitás rovására menne.

A munka elismerése, illetve a szervezeten belüli gördülékeny kommunikáció

A munkavállaló sokszor nem is feltétlenül anyagi értelemben vár pozitív visszacsatolást az elvégzett munkájáért cserébe. Mivel a vezetők jellemzően szűkösen bánnak a dicsérő szavakkal, így sokszor egy-egy konkrét szóbeli elismerés is extra motivációt jelenthet.

A sikeres csapatépítés jegyében egyébként a pozitív feedbacket célszerű nyilvánosan, az esetleges negatív visszajelzést pedig négyszemközt intézni. Ez a fajta világos értékrend az egészségesen működő szervezetek egyértelmű ismérve.

Ha pedig már elismerésről és visszajelzésről ejtünk szót, szorosan idekapcsolódik a cégen belüli zavartalan kommunikáció elősegítése is. A munkavállalók és vezetők közötti, őszinteségen alapuló és kétirányú kommunikációnak pedig többféle hozzáadott értéke is lehet.

Ezt az elvet követve ugyanis a pozitív munkahelyi légkör és dolgozói lojalitás stabilizálásán túl az új ötletek áramlásához is adottak lesznek a feltételek, elősegítve ezáltal az eredményes csapatépítést.

A szakmai fejlődés, illetve az előrelépés támogatása

A dolgozók személyes és szakmai fejlődését támogató képzések biztosítása nemcsak a leginkább ambiciózus réteg számára jelent plusz motivációt. A releváns kérdőívek és vizsgálatok szerint az átlagos dolgozó egyszerűen igényli azt, hogy fejlődni tudjon.

Legyen tehát egyértelmű a szervezeten belül: minden munkatársat segítünk és támogatunk, ha előrelépést szeretne a karrierjében. Ez a fajta támogató hozzáállás sokkal tovább tartja majd nálunk az értékes munkaerőt, mint azt gondolnánk.

BESZÉLJÜNK RÓLA

Ajánlatot kér?

Kérdése van?

Ne habozzon, várom megkeresését az űrlapon, közvetlen emailen vagy telefonon keresztül.

info@nemeszsuzsanna.hu
+36 (30) 529-9578